GASTRONOMICKÝ FESTIVAL POULIČNÉHO JEDLA

Gastronomický festival pouličného jedla v Starom Smokovci

16. sep 2020 | Novinky

Gastronomický festival pouličného jedla  FEST STREET FOOD prináša do Vysokých Tatier množstvo špecialít slovenskej aj zahraničnej kuchyne v rôznych unikátnych stánkoch ci foodtruckoch. V centre Starého Smokovca v blízkosti Hrebienok Resort sa od piatku 18. septembra do nedele 20. septembra 2020 predstaví viac ako 10 food truckov a stánkov. 

Pod pojmom foodtruck si môžete predstaviť osobné auto, nákladné auto, dodávku, príves alebo iný dopravný prostriedok prispôsobený k vydávaniu jedla na ulici. 

Festival pouličného je určený pre všetkých obyvateľov aj návštevníkov Tatier, pretože takýto druh akcie pod Tatrami podľa fanúšikov street foodu dlhodobo chýbal. Je to perfektná ukážka modernej gastronómie, tento koncept je rozšírený a obľúbený po celom svete a dostáva sa postupne aj do všetkých slovenských miest.

Ide o stretnutie predajcov streetfoodovej komunity, ktorá sa nám na Slovensku postupne rozširuje a skvalitňuje. V Tatrách  sa prvý festival uskutočnil na Štrbskom Plese toto leto a organizátori veria, že vďaka kvalitným a unikátnym predajcom bude mať minimálne taký úspech aj v ďalšom z najnavštevovanejších tatranských turistických centier.

Starý Smokovec a Hrebienok Resort sa tak na 3 dni stane centrom modernej, ale i tradičnej gastronómie a podujatie Fest Street Food určite prekvapí vaše chuťové poháriky i zlepší náladu pri dobrej hudbe. 

Cieľom podujatia je dať možnosť návštevníkom a obyvateľom Tatier ochutnať tradičné slovenské jedlá pripravované netradičným spôsobom, ale aj špeciality zahraničnej kuchyne, ktoré vďaka takýmto festivalom môžu záujemcovia ochutnať na jednom mieste. .

O tom, že v pojazdných kuchyniach sa dá variť kvalitne a chutne vás presvedčia aj títo doteraz prihlásení predajcovia:

Po celom Slovensku vo svojom štýlovom food trucku už druhý rok cestujú Langošky. Tatranky, ktoré pripravujú čerstvé langoše. Také ako kedysi, klasické i také, aké ste ešte nikde neochutnali s rôznymi chutnými prílohami. Špecialitou sú aj obľúbené lango-šišky na sladko. 

Špinavé prasiatko pripravujú poctivé dobroty ako BBQ  trhané bravčové mäso, BBQ pork, BBQ slanina, BBQ klobása, BBQ, rebierka a to priamo pred očami návštevníkov vo veľkom grile tzv. smookri na dreve, takže chuť skvelého mäska je nezabudnuteľná. 

Za prevádzkou Teriyaki & Fresh stoja dvaja kamaráti z detstva Peťo a Rišo, ktorí inšpiráciu na vznik tejto kuchyne získali počas svojich ciest po Amerike. Teriyaki bola láska na prvý hlt, zapáčilo sa im až natoľko, že sa rozhodli Teriyaki priniesť na Slovensko. Základom je pre nich omáčka, ako sami hovoria: “Všetko je o omáčke.” Kuracie teriyaki je ich najžiadanejšie jedlo, ale samozrejme chalani myslia aj na vegetariánov či bezlepkových návštevníkov.

Zavitá k vám aj Trdelino. Prvý food truck na Slovensku so slanými trdelníkmi na spôsob hot dogu ako gazdovský, trdelíno, či pikantný fuerte.

Sladkosťami poteší prevádzka Spezax, ktorá sa špecializuje na predaj Choco – Kebabu a Bubble Waflí, ktoré pripravujú na sladko s čerstvým ovocím, domácou šľahačkou, zmrzlinou a inými pamlskami. 

Pre mlsné jazýčky bude Trnavský šmarn pripravovať domáce opečené cesto na masle s rôznymi domácimi sladkými polevami a posýpkou, ktoré si môžete kombinovať podľa svojej chuti. Je nutné podotknúť, že sa jedná o recept zdedený od pra pra babky, a teda toto jedlo nikde inde ako na tomto podujatí neochutnáte. 

Belly Boy  je nová cateringová spoločnosť a tentokrát sa rozhodli staviť na klasiku a potešiť návštevníkov Tatier originálnymi jedlami symbolizujúcimi Slovensko. Budete môcť ochutnať klasiku  – bryndzové halušky, syrové halušky a šúľance. Určite sa príďte zoznámiť. 

Ak máte chuť na nie až tak klasické hot dogy nezabudnite sa zastaviť pri Miki Street food. Budete ich môcť skúsiť trochu inak, keďže Miki svoju ponuku hot dogov obmieňa nielen od danej príležitosti, ale predovšetkým sezóznnosti a ponuky lokálnych surovín. Taktiež si u neho pochutnáte na sviežej bazalkovej polievke, či na jeho výnimočných dezertoch.

Zavíta k vám aj Good food by Grich pre ktorých je varenie vášňou. Môžete si u nich pochutnať na hranolkách s trhaným mäskom, prémiovom burgri s nadupaným bravčovým mäskom, či údených kuracích prsiach alla Gyros. 

Ďalšou novinkou na tomto podujatí je Chlieb vo vajci INAK – streetfood s overeným konceptom akým je raňajková klasika – chlieb vo vajci vyšperkovaná o prílohy akými sú napríklad – šunka, syr, slaninka a horčicovo medovým dresing, avokádové guacalome či kuracie mäsko a domáci dresing. 

Do sveta originálneho a kvalitného prosecca vás zasvätí Macielo. Ich elegantné, jemné, svieže a spontánne prosecco od rodinných vinárstiev z okolia Valdobbiadene vám hned zlepší náladu.

Popri chutnom jedle sa príďte osviežiť výbornými miešanými drinkami, čapovaným pivom, unikátnou kávou značky Štrbské Presso, či drinkami z Tatratea. Dievčatá z Art café Štrba vás budú očakávať. 

           Podujatie bude sprevádzané hudobným programom o ktorý sa počas celých troch dní postará DJ. Podujatie bude sprevádzané šikovným moderátorom Gabrielom Blcháčom. V piatok o 16.00 vystúpi hudobná skupina z Bratislavy „Prešporskí Junáci“. V sobotu o 16.00 spríjemní podvečer charizmatická Barbora Hazuchová a v nedeľu o 16.00 zaspieva talentovaná Dominika Gorecká. 

           Vstup na podujatie bude bezplatný, no organizátori budú dohliadať na dodržiavanie prísnych hygienických opatrení. Pouličné reštaurácie budú otvorené od piatku do nedele v čase 10:00 – 20:00. Organizátorom festivalu je spoločnosť Art Café Štrba v spolupráci s foodtruckom Langošky. Jednotlivých predajcov postupne predstavujú na Facebook stránke Fest Street Food. Dôležité informácie pre návštevníkov i predajcov sú k dispozícii na www.fsf.sk. Prvý gastronomický festival pouličného jedla FEST STREET FOOD bude pokračovať 25 – 27. septembra v Spišskej Novej Vsi.